Parodontitis
Parodontitis is een ernstige tandvleesontsteking die niet alleen uw tandvlees, maar ook het bot dat uw tanden ondersteunt, kan aantasten. Zonder behandeling kan deze vervelende ontsteking leiden tot tandverlies en andere gezondheidsproblemen. Lees snel verder wat de symptomen van parodontitis zijn, hoe het ontstaat en wat voor behandeling parodontitis nodig heeft.
Symptomen parodontitis
Parodontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking. De klachten die wij vaak terugzien zijn rood, gezwollen of bloedend tandvlees. Ook kan u last krijgen van een slechte adem, pijn tijdens het kauwen en uiteindelijk kunnen er zelfs tanden los gaan zitten en uitvallen.
Het probleem van deze uit de hand gelopen ontsteking is dat het vaak lange tijd onopgemerkt blijft, omdat de klachten meestal pas in een laat stadium merkbaar worden. Daarom is het extra belangrijk om waakzaam te zijn bij symptomen van ontstoken tandvlees en dit niet te negeren. Tandvlees moet een roze, lichte kleur hebben die niet gaat bloeden tijdens het tanden poetsen.
Hoe ontstaat het?
Parodontitis begint vaak als een milde ontsteking van het tandvlees, dit wordt ook wel gingivitis genoemd. Als gingivitis niet wordt behandeld, kan het verergeren tot parodontitis. Dit proces wordt meestal veroorzaakt door een ophoping van tandplak, een kleverige laagje dat zich gedurende de dag op uw tanden vormt.
Naast het tandvlees kan ook uw onderliggende weefsel beschadigd raken. Door parodontitis kan het kaakbot langzaam afbreken waardoor tanden en kiezen op den duur los komen te staan en uiteindelijk kunnen uitvallen. Ook kan uw tandvlees gaan terugtrekken.
Het behandelen van parodontitis
In onze praktijk kunnen wij via onderzoek vaststellen of u parodontitis heeft. Is dit het geval? Dan helpen wij u graag om er vanaf te komen. De behandeling bestaat uit een uitgebreide gebitsreiniging die in een aantal sessies plaatsvindt. Wij verwijderen tijdens deze afspraken tandplak en tandsteen van uw tanden en onder uw tandvleeslijn. Deze procedure, bekend als scaling en rootplaning, helpt vaak de infectie en de ontsteking te verminderen.
Is het na deze behandelingen nog niet verbeterd? Soms is er bij een gevorderde ontsteking een operatie nodig. Bij zo’n operatie wordt er een flapje van het tandvlees opgetild om de diepe zakken schoon te maken en beschadigd weefsel te herstellen. In enkele gevallen kan het voorkomen dat er nieuw bot of weefsel geplaatst moet worden.
Heeft u na de behandelingen en/of een ingreep nog steeds last van heftige parodontitis? Dan kan antibiotica worden aanbevolen om een bacteriële infectie te bestrijden.
Nazorg en preventie
Als u deze ontsteking wilt voorkomen of verminderen, is nazorg en preventie erg belangrijk. Nadat u de behandeling achter de rug hebt, is het van belang om regelmatig een afspraak in te plannen bij de tandarts zodat wij het goed in de gaten kunnen houden.
Voor thuis is het belangrijk om dagelijks te poetsen en te flossen, zodat er geen tandplak en bacteriën kunnen ontstaan. Vermijd het liefst ook roken en probeer zo evenwichtig mogelijk om te gaan met voeding zodat uw tanden in een goede gezondheid blijven.