Fluoride bij de tandarts
Fluoride: het middel dat bescherming biedt en zorgt voor een sterk tandglazuur. In dit artikel leest u meer over de werking van fluoride en wat u ervan kunt verwachten.
Wat is fluoride en wat doet het?
Fluoride is een natuurlijk voorkomend mineraal, dat zich bindt aan het tandglazuur wanneer het hiermee in contact komt. De fluoride versterkt het tandglazuur, waardoor uw gebit beter wordt beschermd tegen zuur van de bacteriën in uw mond. Hierdoor verkleint het risico op tandbederf en gaatjes. Tandartsen gebruiken fluoride in verschillende vormen om het glazuur van de tanden te versterken en de algehele mondgezondheid te bevorderen.
Fluoride in tandpasta en mondwater
Fluoride vindt u ook vaak terug in uw tandpasta en mondwater. In een tube tandpasta zit gemiddeld 1 tot 1,5 mg fluoride per 1 gram tandpasta. De hoeveelheid miligram fluoride in tandpasta voor kinderen ligt lager. Dit komt doordat jonge kinderen vaak geneigd zijn de tandpasta in te slikken tijdens het poetsen. Kindertandpasta bevat daarom voor 0-5 jarigen gemiddeld 0,5-0,75 milligram fluoride per 1 gram tandpasta, vanaf 5 jaar mag dit aantal omhoog naar de eerder genoemde 1 tot 1,5 milligram fluoride. Door deze kindertandpasta van een lagere dosering fluoride te voorzien, wordt voorkomen dat het kind een hogere hoeveelheid fluoride binnenkrijgt. Inslikken is namelijk niet de bedoeling met fluoride.
Met name in de kinderjaren is fluoride essentieel om bij te dragen aan sterk tandglazuur. Dit komt doordat de tanden op jonge leeftijd nog vol in ontwikkeling zijn. Fluoride draagt zo bij aan het creëren van een sterke basis van de melktanden.
Is fluoride veilig?
Er gaan verhalen rond op internet dat fluoride schadelijk kan zijn voor u. Fluor is in pure vorm een giftige gas, dat schadelijk is voor uw gezondheid. Echter zit er geen pure fluor in uw tandpasta, maar fluoride. Fluoride kan alleen schadelijk zijn wanneer u een aanzienlijke hoeveelheid binnenkrijgt, wat niet zomaar gebeurt bij een poetsbeurt. De Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) heeft een aanvaardbare bovengrens vastgesteld voor een veilige inname van fluoride. Deze bovengrens is vastgesteld per leeftijdsgroep, aangezien kinderen minder fluoride mogen binnenkrijgen dan volwassenen. Dit ziet er als volgt uit:
Leeftijd | Aanvaardbare bovengrens fluoride (mg per dag) |
1-3 jaar | 1,5 |
4-8 jaar | 2,5 |
9-14 jaar | 5 |
14 jaar en ouder | 7 |
Bron: Voedingscentrum
In de praktijk zal het niet snel voorkomen dat u over deze bovengrens gaat, omdat u per poetsbeurt aanzienlijk minder fluoride binnen krijgt dan de bovengrens. Mocht u wel langdurig te veel fluoride binnen krijgen, dan kunnen er bruine vlekken en strepen op uw tanden ontstaan. Naast deze zogenoemde ‘zebratanden’ kunnen ook uw botten, nieren, zenuwen en spieren worden aangetast bij overmatig gebruik van fluoride.
Heeft uw kind een aanzienlijke hoeveelheid tandpasta binnen gekregen, doordat hij of zij bijvoorbeeld meer dan een kwart van de tube tandpasta heeft opgegeten? Dan is het belangrijk uw kind zo snel mogelijk te laten braken, melk te laten drinken en een arts te raadplegen.
Tot welke leeftijd is fluoride bij de tandarts raadzaam?
Fluoridebehandelingen zijn niet beperkt tot een specifieke leeftijdsgroep. Dat betekent dat zowel kinderen als volwassenen een fluoridebehandeling kunnen krijgen. Het is niet zo dat we tot een bepaalde leeftijd standaard een fluoridebehandeling opdragen: er wordt gekozen voor een fluoridebehandeling wanneer hier aanleiding toe is, bijvoorbeeld bij niet stokeren of beginnende gaatjes.
Fluoridebehandeling bij Tandartspraktijk van der Lee
Bij Tandartspraktijk van der Lee bieden we niet standaard fluoridebehandelingen aan, maar doen we dit op indicatie. Mocht besloten worden dat een fluoridebehandeling de juiste behandeling is, zal de mondhygiënist u adviseren over de geschikte frequentie op basis van uw mondgezondheid. Tijdens deze fluoridebehandeling brengen we de fluoride aan met een spuitje en smeren het als het ware over uw gebit.
Heeft u vragen over fluoride bij de tandarts? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.